Vad jobbar en sotare med?

Vad jobbar en sotare med?

Det är inte så många som ägnar en tanke åt att bli sotare vilket är synd, för det är ett intressant och utvecklande yrke. Den ena dagen är inte den andra lik och i morgon ska jag göra en ventilationsrengöring och idag efter lunch ska jag kolla ventilationen i ett hyreshus. Så tar och skriver ett inlägg för att berätta mera om hur det är att jobba som sotare, och kanske kan det locka någon av er in i yrket. Det finns gott om jobbmöjligheter, bara här i Göteborg saknas det minst 70 sotare enligt senaste beräkningarna och det är inte för inte som det är en av de yrken som har flest rekryteringsbehov och det är för att folk felaktigt tror att det är ett jobb som är skitigt och dåligt betalt. Det var så förr, men är inte så nu.

Du får ett arbete med utsikt eftersom du jobbar mycket ute och ofta på höjder, och det är ett yrke som ger dig en bra fysisk träning. Dessutom så får man jobba med människor och det är alltid trevligt.

Förutom det så är det ett yrke som har en relativt hög lön och bra arbetsvillkor. Du får också möjlighet till att gå olika utbildningar som gör dig mer kompetent och därmed ökar du också ditt lönespann. Så det finns mycket för den som vill jobba som sotare, och det är bara att gå till en arbetsförmedling eller skicka in ansökan till någon av de stora företagen.

Det finns många olika sorters ventilationsrengöring, allt från den vanliga rengöringen som man gör ungefär en gång i halvåret till den mer omfattande rengöringen som man gör ungefär en gång var annat år. Rengöringen går ut på att man tar bort allt som kan ha samlats på insidan av ventilationen, allt från smuts och damm till fukt.


Kommentarer är stängda.